{ "title": "Tavuk Göğsü", "image": "https://www.tavukgogsu.gen.tr/images/tavuk-gogsu.jpg", "date": "20.01.2024 01:43:36", "author": "Zeyno", "article": [ { "article": "Tavuk göğsü Romalılardan Bizanslılara onlardan da Türklere geçmiştir. Avrupa'da Orta çağ sonunda unutulmuş Türklerde ise yapılmaya devam edilmiştir. Halen yapılan ve çok sevilen bir tatlı türüdür. Tavuk göğsünün içerisine süt, şeker, nişasta, un ve tavuğun göğüs eti haşlanıp koyularak yapılır. Ancak yalancı tavuk göğsünde tavuk eti kullanılmadan yapılır. Tavuk göğsü sütlü bir tatlı olmasından dolayı kalori değeri düşük hafif bir tatlı türüdür. Hazırlanması ve yapılışı oldukça kolay kullanılan malzemesi de az olan rahatlıkla yapılabilecek bir tatlıdır. Yemeklerden sonra ikram edilebileceği gibi misafir ikramlarında çay yanında da sunulabilir.

Tavuk Göğsü Malzemeleri
Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır?

Bir tencere içerisine tavuğun göğüs eti koyulup ilk olarak orta ateşte kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınıp tavuk eti iyice haşlanır. Haşlandıktan sonra ocaktan indirilip derin bir kâsenin içinde ele iyice etler didiklenir. Bir süzgecin içine tavuk eti koyulup su altında elle ovuşturularak yıkanır. Daha sonra da soğuk su dolu bir kabın içerisinde yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletilir. Sonra sudan çıkartılıp süzgeçte yıkanır ve yine soğuk su dolu bir kap içinde 15-20 dakika bekletilir. Bu işlem 3-4 defa aynı şekilde tekrarlanır. En sonunda tavuğun göğüs eti süzgeç içinde soğuk su dolu bir kaba oturtularak buzdolabında bir gece bekletilir. Ertesi gün tavuğun göğüs etleri çıkartılıp birkaç kez daha soğuk su ile yıkanır ve suyu sıkılarak bir tabağa alınır.

Bir tencereye süt koyulup kaynatılır. Süt kaynamaya başlayınca ocaktan indirilip içine tavuk etleri koyulur ve el blenderi ile 3-4 kez iyice çırpılır. Sonra yine ocağın altı kısık açılarak 15-20 dakika kadar tahta kaşıkla dövülerek karıştırıp pişirilir.

Çukur bir kâsenin içine mısır nişastası ve pirinç unu koyulup üzerine 2,5 su bardağı soğuk su eklenip karıştırılır. İyice karıştırarak unların pütürsüz olması gerekir. Tencere ocaktan indirilir ve tenceredeki sıcak sütten 2-3 kaşık kadar nişastalı karışımın içine dökülüp karıştırılır. Daha sonra da hazırlanan bu karışım azar azar tencereye eklenip bir taraftan da karıştırılır. Tencere tekrar ocağa koyularak yaklaşık beş dakika daha kısık ateşte pişirilir. Üzerine bir su bardağı toz şeker ekleyip tahta kaşık ile dövülerek karıştırılır. Yaklaşık 15 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra koyu bir kıvam alır, o zaman ocaktan indirilir. Tencere ocaktan indikten sonra üzerine bir paket vanilya döküp yine kaşık ile karıştırılır.

Borcam tepsi su ile ıslatılır ve fazla su varsa dökülür çünkü sadece ıslak olması yeterlidir. Hazırlanan tavuk göğsü tepsiye yavaşça dökülür. Ilık olunca üzeri streç ile kapatılarak buzdolabında yaklaşık olarak 4-5 saat bekletilir. Servis yapılacağı zaman dilimlenip, üzerine tarçın serpilir. Tavuk göğsü servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }