{ "title": "Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü", "image": "https://www.tavukgogsu.gen.tr/images/firıinda-sebzeli-tavuk-gogsu.jpg", "date": "19.01.2024 01:47:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü, oldukça lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir yemektir. Tavuk göğsünün kalorisi çok düşük olduğu için diyet yapanlar da rahatlıkla yiyebilir. İçerisinde birbirinden lezzetli sebzeler yer alır. İçerisine tercihe göre farklı sebzeler de ilave edilebilir. Örneğin karnabahar, brokoli ve patlıcan kullanılabilir. Bol proteinli ve bol sebzeli bir yemek olduğu için bilhassa çocukların yemeleri gerekir. Akşam yemeklerinde kalabalık sofralar için şölen niteliğindedir. Yapımı biraz zahmetli gibi gözükse de tüm malzemelerin önceden önceden hazırlanması pişirme işlemi esnasında oldukça fayda sağlar. Tavuklar dinlenirken sebzeler ve beşamel sos hazırlanır. Böylelikle mutfakta çok fazla zaman kaybetmeden hızlıca hazırlanmış olur. Yanında pirinç pilavı ile sunulabilir.

Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü İçin Gerekli Malzemeleri
Sebzeli Harç için
Beşamel Sos için
Üzeri için
Fırında Sebzeli Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır?

Fırında sebzeli tavuk göğsü yapımı için öncelikli olarak tavuklar hazırlanır. Bunun için tavuklar göğsü iri parçalar halinde doğranarak derin bir kâseye alınır. Üzerine tuz, baharatlar ve sıvı yağ dökülür. Tavuklar baharatlara bulanarak dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır. Diğer bir taraftan sebzeli harç hazırlanır. Soğanların ve sarımsakların kabukları soyulur. Soğanlar yarım ay şeklinde doğranırken sarımsaklar ince ince kıyılır. Patates ve havuçların kabukları soyulur. Patatesler dörde bölünerek iri parçalar halinde havuçlar ise yarıya bölünerek yarım daire şeklinde doğranır. Kırmızı ve sivri biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Boylamasına ortadan ikiye bölünerek iti şekilde doğranır. Konserve bezelyeler sudan geçirilerek süzgeçte süzülür. Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra pişirme işlemine geçilebilir. Bunun için derin bir tavaya sıvı yağ konularak yağ iyice kızdırılır. Daha sonra soğan ve sarımsaklar eklenir. Soğanlar yumuşayınca üzerine patates ve havuç ilave edilir. Yaklaşık 1-2 dakika sotelendikten sonra tavaya biberler ilave edilir. Son sebze olarak bezelyeler ilave edilir. Bezelyeler konserve olarak kullanılacağı için çabuk pişecektir. O nedenle tavaya en son ilave edilmesinde fayda vardır.

Tavaya salça da ilave edilir. Salça, kokusu çıkana kadar kavrulur. Tuz ve su ilave edilerek ocağın altı kısılır. Hazırlanan yemek fırında tekrar pişeceği için sebzelerin salça ve su ile özleşmesi yeterlidir. Fırında kullanılacak dikdörtgen borcamın tabanına tavuklar dizilir. Üzerine sebzeli harç dökülür ve ılınması için bir kenara alınır. Ayrı bir tencerede beşamel sos için un, margarinle kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra içerisine yavaş yavaş süt ilave edilir. Beşamel sos kıvam buluğ üzeri göz göz olunca içerisine tuz da ilave edilerek ocaktan alınır. Un da topaklanmalar varsa beşamel sosun daha pürüzsüz bir kıvamda olması için blenderden geçirilmesi gereklidir. Hazırlanan beşamel sos tavukların üzerine dökülür. Ispatula yardımıyla düzeltilerek borcamın her tarafına eşik şekilde yayılması sağlanır. Fırında sebzeli tavuk göğsü önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılan yemeğin üzerine kaşar peyniri serpilerek yeniden fırına verilir. Kaşarlar eriyinceye ve renk değiştirinceye kadar yaklaşık 7-8 dakika daha pişirme işlemine devam edilir. Fırından çıkarılan sebzeli tavuk göğsü oda sıcaklığında dinlenmesi için beklenir. Daha sonra istenilen servis tabağına alınarak sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }